Ryggskott: övningar, akuta fasen, behandling, symptom, test

Ryggskott drabbar de flesta någon gång och därför skriver vi om den akuta fasen, övningar du kan göra, sovställningar vid ryggskott och mer.

Till en början kan du ta vårt test med rekommendationer beroende på din unika situation.

Vad är ryggskott?

Ryggskott, eller akut lumbago som det också heter, är en kraftig och plötslig smärta i din ländrygg. I sin tur blir du vanligen väldigt stel i ryggen eftersom musklerna krampar sig för att skydda kroppen från mer skada.

Exempelvis uppstår ryggskott i samband med ett tungt lyft, eller en oförsiktig rörelse i kombination med en vridning av överkroppen. Det är alltså ganska lätt att få ryggskott och det är därför 80 – 90 % av alla människor i Sverige får akut ryggskott någon gång i livet.

Symptom vid ryggskott

När du fått ryggskott är du i den akuta fasen och upplever ett eller flera av dessa symptom:

 • Kraftig smärta och en känsla av låsning i ländryggen, men ingen utstrålande smärta nedanför knät (då kan det vara ischias).
 • Huggande eller molande smärta i ländryggen som kan kännas mycket obehaglig.
 • Kramp i ryggen som kan göra det svårt att gå till en början.
 • Smärta när du lyfter, böjer dig fram eller bakåt, ofta i kombination med någon form av rotation

Hur länge har jag ryggskott?

Symptomen från den akuta fasen avtar allra oftast inom 48 timmar. Under tiden är det vanligt att minsta felrörelse kan trigga mer smärta.

I mer allvarliga fall kan det ta längre tid för smärtan att försvinna eftersom ryggskott är en skada på en disk, nerv, muskulatur, facettled, ligament, eller en kombination av dessa. Med det sagt är det vanligt att man får ryggskott igen. Men det går att förebygga, mer om det längre ner!

Varför får jag ryggskott?

Ryggskott får du oftast från vardagliga situationer som när du böjer dig fram, skottar snö, påtar i trädgården, gör en oförsiktig rörelse eller helt enkelt efter en dålig natts sömn. Det kan också uppstå när du ignorerat en mindre ryggsmärta ett längre tag, varpå ryggen får nog och säger ifrån.

I andra fall även kan även tunga lyft eller olyckor orsaka skador som ger ryggskott. Oavsett anledning så genererar skadan sedan smärtsignaler som ryggmärgen plockar upp och blir retad av. Då får man kramp eller spända muskler i närheten av skadan. Dessutom gör stress att du lättare får ryggskott.

Ryggskott eller något annat?

Vid plötslig och kraftig smärta i ländryggen är det oftast just ryggskott, men det finns många undantag. Plötslig smärta som strålar ner i ett ben kan exempelvis vara ischias eller i alla fall falsk ischias.

Har du istället fått plötslig smärta som även strålar ut mot bröstkorgen, armar eller ben kan det vara tecken på diskbråck, inflammatoriska sjukdomar, en kotfraktur eller benskörhet.

Jämförelsevis kan även njursten och gallsten ge kraftig smärta i sidan av ryggen, då framförallt vid höger skuldra och under höger skulderblad. Men vid njur- och gallsten är det oftast svårt att sitta still på grund av smärtan, till skillnad från ryggskott där vissa statiska positioner gör mindre ont.

Slutligen, om du får symptom som feber, frossa eller kräkningar i kombination med ditt ryggont kan det vara en högt sittande urinvägsinfektion, också kallat njurbäckeninflammation. Då bör du söka akut vård direkt.

Tips! Gör gärna vårt gratis test för ryggskott för en professionell bedömning och med tillhörande rekommendationer.

Ryggskott i den akuta fasen

De första dagarna kan du ha svårt att gå eller ha så ont att du måste vila. Försök då att hitta positioner som gör mindre ont och börja rör på dig så snart det går. Rörelse gör nämligen att cirkulationen i ryggen ökar och då läker skadan snabbare, samtidigt som smärtan försvinner fortare.

Med det sagt, så fort du kan röra på dig igen rekommenderar vi dig våra övningar för ryggskott som påskyndar återhämtningen. Och försök även göra lugna aktiviteter som exempelvis att promenera med bra skor. Om du promenerar får du gärna svänga lite extra med armarna (fortfarande naturligt) eftersom det hjälper dina ryggmuskler att slappna av.

Tillsammans med rörelse är det också viktigt att du undviker framåtlutande rörelser, vridningar av överkroppen eller annat som gör ont. Måste du göra ett lyft, spänn magmusklerna och använd benen.

Hjälpmedel

Vidare är en god hållning extra viktigt i den akuta fasen, eftersom det gör att dina diskar i ryggen belastas jämt, som då läker bättre. Med det sagt kan det vara en god idé att använda ett ländryggsstöd för bättre hållning. Det är extra hjälpsamt om du vet att du måste göra sånt som kan utlösa smärta. Men se till att sluta använda stödet så fort den akuta fasen är över och låt dina egna muskler ta över.

ryggbälte för hållning vid ryggskott
Ländryggsstöd

Sist men inte minst är det viktigt att du inte sitter för länge. Då försämras nämligen cirkulationen och därmed läkeprocessen. Så se till att ta många pauser, gärna flera i timmen. Om det istället känns obekvämt att sitta kan du prova sitta med en ergonomisk svankstöd.

ryggkudde vid ryggskott och stillasittande
Svankstöd

Smärtstillande

Du kan även ta receptfria smärt- och inflammationsdämpande läkemedel för att minska smärtan. Men använd de bara under en kort tid och sparsamt, eftersom det kan fördröja läkningen.

Slutligen kan även värme hjälpa vid ryggskott. Då kan du lägga dig ner med en varm vetekudde i svanken och se om det känns bättre. Samtidigt bör du undvika värme om det finns tecken på inflammation, som exempelvis svullnad och rodnad.

Vetekudde

När det känns bättre

När den akuta fasen har gått över, vanligen inom två dagar, är det viktigt med promenader och lätt fysisk aktivitet. Samtidigt som du bör undvika allt som får smärtan att komma tillbaka. Med det i tankarna behöver du prova olika rörelser för att se vilka som fungerar för dig, så förbered dig på två steg framåt och ett tillbaka.

Och även om du kan sitta i längre perioder så är det bra att resa på sig, minst någon gång i timmen. Med det sagt är det fortfarande viktigt att sitta med god hållning.

Till sist är det även hög tid att börja med förebyggande övningar för ryggskott, eftersom det annars ofta kommer tillbaka.

Förebygga ryggskott

För att minimera risken för ryggskott eller andra ryggskador, kan du tänka på att:

 • Träna kondition, rörlighet och framförallt styrka. Vi rekommenderar våra gratis träningsprogram för gym eller träna hemma.
 • Få in vardagsmotion, exempelvis genom att cykla till och från jobbet.
 • Helt undvika lyft där överkroppen roterar med belastning.
 • Vara försiktig vid tunga lyft och lyfta med benen.
 • Ta pauser varje timme om du har ett stillasittande jobb.
 • Minimera stress. Ett bra knep är meditation, som nu för tiden ordineras i den svenska primärvården.
 • Gå med ergonomiska och stabila skor med dämpning. Gärna med specialgjutna fotinlägg.
 • Undvika tobaksrökning.
 • Ligga på en normalvikt, här kan du lära dig om att gå ner i vikt.

När du borde söka vård

Om dina symptom från ryggskottet inte avtar kraftigt på två veckor bör du söka vård.

Sök även vård vid ryggskott om:

 • Smärtan inte går ner under den första natten utan istället ökar.
 • Eller om du vaknar och känner dig ännu stelare i ryggen och samtidigt har svullna leder.
 • Och till sist om smärtan börjar stråla ner i ena eller båda vaderna.

Mot bakgrund av detta kan du få snabb (icke akut) vård inom ditt landsting med appen Doktor.se.

Har du istället någon av dessa symptom är det viktigt att du söker akut vård:

 • Smärtan uppstod vid en olycka.
 • Du har svårt att kontrollera/tömma blåsan eller tarmen.
 • Känseln kring könsorganen eller ändtarmen är nedsatt eller på annat sätt påverkad.
 • Dina ben har stickningar, domningar eller känns svaga.
 • Du känner dig sjuk och har feber.
 • Du har ont i bröstet och magen.

Vänd dig då direkt till din närmaste akutmottagning.

Sjukskrivning vid ryggskott

Om du har ett jobb med lätt till hög fysisk belastning rekommenderar Socialstyrelsen att du sjukskriver dig. De säger nämligen:

”där arbetsbelastningen innefattar lätt belastning rekommenderas sjukskrivning upp till en vecka på heltid”

Om du däremot har ett mer fysiskt ansträngande jobb säger de istället:

”där arbetsbelastningen innefattar hög belastning rekommenderas sjukskrivning upp till 2 veckor på heltid”

Behandling av ryggskott

När du söker vård för ryggskott görs först en undersökning för att ta reda på orsaken bakom ditt ryggskott. Sedan får du ett behandlingsprogram och eventuellt smärtstillande.

Sedan innehåller behandlingen oftast manuell terapi (t.ex. manipulation av ryggraden med händerna) och träning, anpassad efter dig. Det kan även hända att du blir tejpad för stabilisering, får laserbehandling eller får injektioner för att dämpa en inflammation.

Avslutningsvis får du ibland också hjälp med att förbättra din hållning och få in nya, hälsosamma vanor. Som till exempel promenader, stretching och förebyggande övningar.

Bästa sovställning vid ryggskott

Bästa sovställning vid ryggskott i den akuta fasen är oftast att ligga på rygg med något under knäna. Ibland kan det till och med vara skönt att få upp benen på något så högt så att du får en 90 gradig vinkel i höften. Omvänt kan det även vara skönt för att sova med en kudde i svanken.

Som antytt är det viktigaste att sovställningen känns bekväm för just dig, då sover du bättre och skadan läker snabbare. Däremot bör du undvika att sova på mage eftersom det är dåligt för ryggen.

Vidare krävs också en bra madrass för en god sovställning. Madrassen ska hellre vara lite för hård än för mjuk. Då håller den din ryggrad rak vilket avlastar eventuellt skadade diskar.

Om du anar att din säng är för hård eller mjuk kan det nu vara en bra idé att investera i en ny. Då hittar du bra sängar med en rekommenderad fasthet beroende på din vikt hos Bättre Nätter (just nu 58 % sommarrea).

Övningar vid ryggskott

När du fortfarande har ont och befinner dig i den akuta fasen kan du påskynda återhämtningen och lindra dina symptom. Det kan du uppnå genom att göra våra specialanpassade övningar, som normalt rekommenderas av fysioterapeuter.

Förebyggande övningar

Tyvärr är det vanligt att du får ryggskott igen. Du har nämligen fått en skada som gör ryggen mer utsatt än tidigare. Så när den akuta smärtfasen är över och du har mildare symptom, är det viktigt att börja träna. Genom att stärka bålen (core-musklerna), är chanserna goda för ett aktivt liv utan smärta.

Här är enkla och effektiva specialanpassade övningar som förebygger ryggskott.

Referenser

Clinically Oriented Anatomy. Sixth Edition. Moore, Dalley & Agur. Lippincott Williams & Wilkins

Muscles. Testing and Function. Third edition. Kendall & McCreary. Williams & Wilkins.

A Colour Atlas of Clinical Orthopaedic. Lipmann Kessel. Wolfe Medical Publications Ltd.

Clinical Neuroanatomy. Snell. 7 edition. Lippincott Williams & Wilkins’

Hjälp en vän genom att dela detta


Författare Niclas & Johan

Vi använder cookies för att få den här webbplatsen att fungera samt för att anpassa och analysera din surfing. Vi delar också data med våra annonspartner.

View more
Cookies settings
Godkänn
Villkor för kakor och sekretess
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive

Vilka vi är

Vår adress är: https://sfkh.se

Kommentar

När du besöker SFKH sparar vi din IP-adress och annan data såsom klick, skrollningar och sidvisningar. Det gör att vi kan förbättra vår sajt men också så att bottar kan förhindras.Vi sparar även din e-postadress om du väljer att lämna den i någon av våra formulär.

Kakor

Om du tillåter kakor kan dessa användas så att du inte behöver fylla i samma formulär från början. Dessa kakor rensas efter 180 dagar.

Innehåll från andra sidor

Om vi bäddar in innehåll från andra sidor, t.ex. bilder eller videos, behandlas du enligt den sidans villkor.

Delning av din data

Det kan hända att vi delar personlig data (e-post, IP-adress, etc.) med en tredjepartsleverantör för att t.ex. kunna skicka dig övningar, nyhetsbrev eller relevanta annonser.

Så länge sparar vi din data

Från dess att vi sparat data om dig (e-post, IP-adress, namn, etc.) tar det två år för datan att fullständigt raderas, förutsatt att du varit inaktiv.

Dina rättigheter

Du har alltid rätt att få din personliga data raderad, t.ex. din e-postadress. Kontakta oss via vårt formulär om du vill få din data raderad direkt.

Vart din data sparas

Vi sparar din data endast inom EU.
Save settings