Gikt – Symtom, behandling, varför man får det
Gikt, eller ”portvinstå”, är en smärtsam inflammation i lederna som kan dyka upp oväntat. Det gör väldigt ont, men går oftast över inom en till tre veckor. Kommer besvären däremot tillbaka kan du få förebyggande behandling – som brukar hjälpa.
Vart gör det ont?
Gikt uppstår ofta i foten, närmare bestämt stortåns grundled, men kan även påverka hälarna, fotlederna, handlederna och armbågarna.
Varför får man Gikt?
När dina nivåer av urinsyra i blodet ökar kan du få gikt. Då bildas skavande kristaller i lederna vilka orsakar smärta och inflammation. Anledningen till att din urinsyra ökar är oftast överdriven alkoholkonsumtion, proteinrik mat eller hög kroppsvikt.
Symtom på gikt
- Du får snabbt en öm, röd och svullen led.
- Smärtan ökar inom några timmar.
- Du blir extra känslig för beröring på det utsatta stället.
- Feber och allmän sjukdomskänsla.
- Fjällande av din hud över den inflammerade leden.
När ska du söka vård?
Om du misstänker gikt bör du kontakta din vårdcentral. Har du kraftiga besvär eller känner av gikt för första gången bör du söka omedelbar vård, i första hand på en jouröppen vårdcentral och har de stängt – en akutmottagning.
Förebygga Gikt
- Undvik alkohol och särskilt öl (även alkoholfri).
- Ät mindre purinrik mat – alltså kött, inälvsmat, skaldjur, öl och dryck med fruktos.
- Motionera regelbundet – använd våra gratis träningsprogram för gym och träna hemma.
- Gå ner i vikt (om du är överviktig) – Få professionell hjälp med att gå ner i vikt av oss.
Diagnos och utredning
Läkaren kan oftast diagnostisera gikt genom att undersöka grundleden som är inflammerad. Sedan krävs det ibland en ledpunktion eller röntgen för säker diagnos. Slutligen kan du få en remiss till en reumatolog vid mer komplexa fall.
Behandling
Vid enstaka attacker räcker det oftast om du tar vanliga smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel, helst på inrådan av din läkare. Får du å andra sidan återkommande attacker är det viktigt att du får förebyggande mediciner som sänker din urinsyra i blodet.
När sedan en attack gått över är det viktigt att du rör på dig och gärna tränar, då läker skadan snabbare, samtidigt som du motverkar fler attacker. Däremot är det vanligt med fortsatt smärta efter en attack och därför rekommenderar vi kompressionsstrumpor. De lindrar ofta smärtan och bidrar till bättre blodgenomströmning, som gör att det läker fortare.
Med detta som bakgrund rekommenderar vi kompressionsstrumpor från Mabs, eftersom de har tagit fram en högkvalitativ strumpa som har korrekt tryck runt foten och som sedan avtar upp mot vaden, enligt forskningens rekommendationer.
Varför uppstår gikt
Gikt beror på kristaller av urinsyra i lederna. Urinsyra bildas när kroppen bryter ner puriner, som finns i proteinrik mat och alkohol. Har du sedan tillräckligt höga nivåer av urinsyra bildas kristaller i lederna. Som i sin tu skaver och gör väldigt ont.
Andra bidragande faktorer
- Högt blodtryck, höga blodfetter, diabetes eller njursjukdom ökar risken.
- Vissa läkemedel kan öka urinsyranivån i blodet.
- Genetik – Gikt är till viss del ärftligt.
Komplikationer
Långvariga nivåer av hög urinsyra kan ge dig gulaktiga små knottror (tofi) på fingrar, tår eller ytterörat. Vidare kan gikt också kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och ibland njurproblem.
Sammanfattning
Gikt är smärtsam ledinflammation orsakad av kristaller av urinsyra i lederna. Lyckligtvis kan du förhindra det genom att undvika alkohol, purinrik mat och övervikt. Vid misstanke om gikt, kontakta din vårdcentral för diagnos och behandling – låt inte gikt sätta hinder på din väg till hälsa!
Hjälp en vän genom att dela detta
Författare